МЕРИТА – место сусрета камерне музике, културног наслеђа и талената јесте онлајн и офлајн платформа која повећава видљивост и циркулацију нових европских гудачких квартета кроз иновације и побољшање одрживости музичке индустрије повећавајући приступ и учешће у културним активностима које промовишу европску културну баштину јачањем веза између локалне и европске културе, и између онлајн и офлајн ангажовања.

Победник Креативне Европе – Европске платформе 2021. и суфинансиран од стране Европске уније, развој пројекта траје три године и води га 17 културних институција из 12 европских земаља. Укључује 38 гудачких квартета са укупно 152 уметника.

Путем дигиталне платформе, МЕРИТА ће представити уметнике, представити места културе и историјске куће, образовне материјале, умрежавање и садржаје за јавност, панел активности онлајн и уживо, односно тренинге, уметничке резиденције, транснационалну и међународну циркулацију младих уметника, студије и истраживања.

Платформа такође омогућава да се нова публика приближи класичној музици и местима од историјског интереса. Циљ је да постане референтна тачка за (младе) камерне музичаре, чинећи основу за нови и трајни пословни модел.

Коларчева задужбина је један од 17 партнера из 12 европских земаља.

Више о пројекту можете прочитати овде.

****************************************************

Рок за пријаву учешћа у пројекту МЕРИТА је истекао.

Примили смо укупно 61 пријаву професионалних гудачких квартета који долазе из 27 европских земаља: Албаније, Аустрије, Белгије, БиХ, Бугарске, Чешке, Данске, Естоније, Финске, Француске, Немачке, Грчке, Мађарске, Ирске, Италије, Летоније, Луксембурга, Норвешке, Пољске, Португала, Румуније, Србије, Словачке, Шпаније, Холандије, Турске, Украјине.

Уметнички одбор МЕРИТА изабраће 38 гудачких квартета који ће учествовати у пројекту.

Резултати ће бити објављени у среду 1. фебруара 2023.

Детаљније информације су овде.

****************************************************

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА

Од 60 пристиглих пријава из 27 земаља изабрано је 38 гудачких квартета који ће учествовати у активностима пројекта Мерита.

Списак квартета можете погледати овде.

****************************************************

МЕРИТА ПЛАТФОРМА ЈЕ САДА ОНЛАЈН

Нови европски међународни пројекат МЕРИТА је покренут и званична веб страница МЕРИТА – место сусрета камерна музика, културно наслеђа и талената је од 28. јула 2023. доступна онлајн. Главни циљ пројекта је повећање видљивости и мобилности нових професионалних европских гудачких квартета, што представља важан корак напред за европску музичку индустрију.

Дигитална платформа је средиште свих активности пројекта МЕРИТА, то је референтна област и промотивни канал за уметнике, за представљање места културе и историјских кућа, мапирање професионалаца, дистрибуцију материјала за обуку и садржаја за јавност, умрежавање културних организација широм Европе.

МЕРИТА одговара на нове потребе музичке индустрије повећањем приступа и учешћа у културним активностима ван великих градова, промоцијом европског културног наслеђа и јачањем веза између локалних и међународних култура, приближавањем нове публике класичној музици на местима од великог уметничког интереса.

Откријте више о пројекта МЕРИТА, њеним квартетима и историјским кућама!

*ОТКРИЈТЕ ПЛАТФОРМУ МЕРИТА*

www.meritaplatform.eu 

******************************************

 

Концерт Гудачког квартета Малион

Петак, 5. април 2024. у 19

Каштел Ечка

Детаљније – овде

 

фото утисци са концерта

*****************************************

МЕРИТА је онлајн и офлајн платформа која повећава видљивост и циркулацију европских гудачких квартета иновирањем и унапређењем одрживости музичке индустрије, повећањем приступа и учешћа у културним активностима, промоцијом европског културног наслеђа, јачањем веза између локалне и европске културе.
Победник конкурса „Креативна Европа – Европске платформе 2021” и суфинансиран од стране Европске уније, развој МЕРИТА траје 3 године и укључује 38 гудачких квартета за укупно 152 уметника, 31 историјску кућу… детаљније